Dit artikel is nagelezen en gevalideerd door Dr. Samira Baharlou, medisch adviseur.
Wat is de epigenetische klok?
De ontwikkeling van de epigenetische klok, met name de klok van Dr. Steve Horvath, betekent een belangrijke mijlpaal in het onderzoek naar veroudering. Epigenetische klokken zijn statistische biomarkers die gebruikmaken van epigenetische schema's om de tekenen van veroudering te voorspellen en je biologische leeftijd te schatten (Horvath 2013).
Epigenetische schema's ontstaan wanneer je huid wordt blootgesteld aan verschillende factoren die te maken hebben met je levensstijl: uitwendige invloeden zoals zonlicht, voeding of roken kunnen epigenetische veranderingen (blokkades) in je huidcode met zich meebrengen, zodat een uniek epigenetisch schema ontstaat. Dit schema kan een invloed hebben op de activiteit van de jeugdgenen en de activiteit ervan verminderen. Dit unieke schema bepaalt de biologische leeftijd van je huidcellen, dat wil zeggen de leeftijd van de werking van je huid in vergelijking met je werkelijke chronologische leeftijd (Bormann et al., 2016).
Wat is de klok van Horvath?
De epigenetische klok van Horvath is een innoverend bio-informatisch model op basis van AI. Wanneer je huidcellen ouder worden, ontstaan er epigenetische schema's, wat betekent dat het schema van methylering van het DNA van je cellen verandert (Bocklandt et al. 2011).
De werking van de klok van Horvath is gebaseerd op de analyse van specifieke locaties van DNA waar methylgroepen worden toegevoegd of verwijderd naarmate je ouder wordt. Dit geavanceerde statistische model kan een nauwkeurige voorspelling maken van je biologische leeftijd in vergelijking met je chronologische leeftijd (Horvath 2013).
Verschil tussen biologische en chronologische leeftijd
Toen we de epigenetische klok hebben genoemd, hebben we het concept van de biologische en chronologische leeftijd ter sprake gebracht. Laat ons eens uitleggen waaom dit concept je kan helpen iets te doen aan hoe oud je huid eruitziet.
De chronologische leeeftijd is gebaseerd op je geboortejaar, maar de biologische leeftijd beschrijft je lichamelijke conditie en, in de context van de gezondheid van de huid, de leeftijd van je huidcellen. Afhankelijk van je gekozen levensstijl kan die biologische leeftijd aanzienlijk verschillen van je werkelijke leeftijd. Maar waarom?
De aan de levensstijl gebonden factoren zoals voeding, blootstelling aan zonlicht of weinig lichaamsbeweging kunnen invloed op je huid hebben door bepaalde gedeelten van de genetische code van je huid te blokkeren. Daardoor ontstaat het hierboven genoemde epigenetische schema dat uniek is voor jouw huid, en dat bepaalt of je huid als een jonge of rijpe huid werkt, wat dan weer invloed heeft op of je huid er jong of oud uitziet. Dat betekent dat als iemand er relatief jong voor zijn of haar leeftijd uitziet, de biologische leeftijd bij hem of haar lager kan zijn dan de chronologische leeftijd.
Aandacht schenken aan je levensstijl heeft direct invloed op de leeftijd van je huid: een anti-age huidverzorgingsroutine, een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging kunnen helpen een jong uiterlijk te houden. Maar wat gebeurt er als je verder wilt gaan dan dat en de zichtbare tekenen van veroudering wilt omkeren? Dat is precies de vraag die de wetenschappers van Eucerin ertoe heeft aangezet een innoverende technologie te ontwikkelen die de anti-age wetenschap van de huid compleet gaat veranderen ...
Laboratoria van Eucerin: ontwikkeling van de gepatenteerde Age Clock Technologie
De wetenschappers van Eucerin zijn al sinds 2008 bezig met grondig epigenetisch onderzoek. Zo zijn ze een van de voornaamste experts op dit gebied geworden. Onze baanbrekende ontdekkingen omvatten met name: in 2010 de bepaling van het geheel aan epigenetische veranderingen die zich tijdens het huidverouderingsproces voordoen; in 2013 de studie naar de invloed van leeftijdsgebonden epigenetische veranderingen op de expressie van huidgenen met behulp van transcriptoom-sequentie; en in 2016 de ontwikkeling van onze eerste leeftijdsklok van de huid, waarvoor we in 2021 een patent hebben gekregen. We noemen deze innovatie met trots de Age Clock Technologie. Maar waarin is onze Age Clock Technologie uniek vergeleken met andere epigenetische klokken zoals de klok van Horvath en hoe kan deze je helpen een jonger uiterlijk terug te krijgen?
Andere epigenetische klokken zoals de klok van Horvath zijn ontwikkeld op basis van divers uitgangsmateriaal zoals bloed en de huid, maar het algoritme dat wordt gebruikt bij onze technologie richt zich specifiek op huidstalen. Tot nu toe hebben we stalen verzameld van meer dan 1000 vrijwilligers en hebben we 850.000 methyleringspunten gemeten om ze te correleren met specifieke methyleringspunten voor huidveroudering. Door dat te doen kunnen we bepalen welke epigenetische veranderingen verband houden met de leeftijd van de huid.
Dankzij de gepatenteerde Age Clock Technologie van Eucerin, kunnen onze wetenschappers niet alleen de leeftijd van je huid nauwkeurig voorspellen door het epigenetische schema ervan te lezen, maar ook bepalen welke actieve ingrediënten invloed hebben op het epigenetische schema van de huid om te proberen de biologische leeftijd terug te draaien. Om de veroudering vóór te blijven, optimaliseren we onze technologie ook constant, dankzij een geavanceerde training van het algoritme. Mis binnenkort niet de lancering van ons product dat is ontwikkeld met behulp van de gepatenteerde Age Clock Technologie en dat een baanbrekend actief ingrediënt bevat dat je helpt er jonger uit te zien dan je leeftijd.
Bronnen
Bocklandt, S., Lin, W., Sehl, M. E., Sánchez, F. J., Sinsheimer, J. S., Horvath, S., & Vilain, E. (2011). Epigenetic predictor of age. PloS one, 6(6), e14821. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0014821
Bormann, F., et al.: Reduced DNA methylation patterning and transcriptional connectivity define human skin aging. Aging Cell. 2016 Jun;15(3):563-71. doi: 10.1111/acel.12470. Epub 2016 Mar 23. PMID: 27004597; PMCID: PMC4854925.
Gensous, N., Sala, C., Pirazzini, C., Ravaioli, F., Milazzo, M., Kwiatkowska, K. M., Marasco, E., De Fanti, S., Giuliani, C., Pellegrini, C., Santoro, A., Capri, M., Salvioli, S., Monti, D., Castellani, G., Franceschi, C., Bacalini, M. G., & Garagnani, P. (2022). A Targeted Epigenetic Clock for the Prediction of Biological Age. Cells, 11(24), 4044. https://doi.org/10.3390/cells11244044
Horvath S. (2013). DNA methylation age of human tissues and cell types. Genome biology, 14(10), R115. https://doi.org/10.1186/gb-2013-14-10-r115
Levine M. E. (2020). Assessment of Epigenetic Clocks as Biomarkers of Aging in Basic and Population Research. The journals of gerontology. Series A, Biological sciences and medical sciences, 75(3), 463–465. https://doi.org/10.1093/gerona/glaa021
Palmer R. D. (2022). Aging clocks & mortality timers, methylation, glycomic, telomeric and more. A window to measuring biological age. Aging medicine (Milton (N.S.W)), 5(2), 120– 125. https://doi.org/10.1002/agm2.12197
https://www.nm.org/healthbeat/medical-advances/science-and-research/What-is-Your-Actual-Age
https://www.age.mpg.de/what-is-the-epigenetic-clock