Wat is zonnebrand en waardoor wordt het veroorzaakt?
Wanneer de huid is verbrand door zon, is ze rood, gezwollen en pijnlijk: de gevolgen van zonnebrand zijn onprettig en, belangrijker, schadelijk voor de huid. De medische term voor zonnebrand is dermatitis solaris. Het gaat hierbij om acute schade aan de huid, veroorzaakt door ultraviolette straling (afgekort: UV-licht). De UVA- en met name de UVB-straling in zonlicht is verantwoordelijk voor het optreden van zonnebrand en de pijnlijke beschadiging van de huid. Zonnebrand kan leiden tot langetermijnschade en het risico op huidkanker verhogen. Daarom is het zo belangrijk om zelfs lichte zonnebrand te voorkomen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om lichte, matige of ernstige zonnebrand te voorkomen of verlichten.
Veelvoorkomende tekenen van zonnebrand
Zonnebrand uit zich in de vorm van tekenen of bijwerkingen zoals:
- een huid die warm aanvoelt na blootstelling aan de zon
- roodheid en soms blaren
- pijn
- zwelling
Deze tekenen treden zo'n 3 tot 5 uur na de blootstelling aan de zon op en zijn na 12 tot 24 uur op hun hoogtepunt. Na ongeveer twee dagen kan de beschadigde huid gaan vervellen. Na 72 uur nemen de bijwerkingen van een lichte zonnebrand af en verminderen de tekenen geleidelijk tot de verbrande huid volledig is genezen. Doorgaans is het genezingsproces na ongeveer een week voltooid. Maar afhankelijk van de ernst van de verbranding kan dit proces ook langer duren.
Delen van de huid die gevoeliger zijn voor zonnebrand
Bepaalde delen van de huid lopen een groter risico op of zijn gevoeliger voor zonnebrand dan andere. Het gaat hierbij vooral om:
- het gezicht (met name de neus)
- de nek
- de handen en onderarmen
- de voetholtes (in de zomer)
- bij vrouwen is ook het decolleté gevoeliger voor zonnebrand
Omdat het risico op verbranding van deze delen hoger is, is het belangrijk om ze goed te verzorgen en te beschermen tegen de zon. Dit kun je doen door regelmatig een zonbeschermingsproduct aan te brengen of huidverzorgingsproducten te gebruiken met een SPF (zonbeschermingsfactor) van minimaal 30.
Voor het gezicht raden we aan om in de zomer Eucerin Sun Gezicht Hydro Protect Ultralichte Fluid SPF 50+ te gebruiken voor alle huidtypen. Dit product absorbeert snel, plakt niet en biedt een hoge mate van bescherming tegen UVA- en UVB-stralen en hoogenergetisch zichtbaar licht (blauw licht of HEV). Dankzij het Hydro-tech complex met Hyaluronzuur hydrateert het de huid bovendien onmiddellijk en geeft het een gevoel van frisheid.
Je kunt het hele jaar door een hydraterende dagcrème gebruiken die ook een SPF bevat, zoals Eucerin Hyaluron-Filler 3x effect dagcrème met SPF 30 voor alle huidtypen, of Eucerin Hyaluron-Filler Elasticity Dagcrème SPF 30, die ook tekenen van huidveroudering helpt tegen te gaan.
Deze beide verzorgingsproducten hydrateren de gevoelige huid van het gezicht en beschermen tegen zonnebrand en schade veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Let op: bij langere blootstelling aan de zon is het nodig om regelmatig opnieuw een crème met een SPF aan te brengen, zelfs in de winter. Denk er ook aan om de zonbeschermingsproducten van Eucerin te gebruiken om ernstige zonnebrand te voorkomen of lichte zonnebrand die zich al heeft voorgedaan te verzorgen. Daarbij is het belangrijk om de verbrande delen van de huid niet meer aan de zon bloot te stellen, de schaduw op te zoeken en beschermende kleding te dragen.