Zonnebrand: wat te doen bij zonverbranding

Zonnebrand: wat te doen bij zonverbranding

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Wat is zonnebrand en waardoor wordt het veroorzaakt?

Wanneer de huid is verbrand door zon, is ze rood, gezwollen en pijnlijk: de gevolgen van zonnebrand zijn onprettig en, belangrijker, schadelijk voor de huid. De medische term voor zonnebrand is dermatitis solaris. Het gaat hierbij om acute schade aan de huid, veroorzaakt door ultraviolette straling (afgekort: UV-licht). De UVA- en met name de UVB-straling in zonlicht is verantwoordelijk voor het optreden van zonnebrand en de pijnlijke beschadiging van de huid. Zonnebrand kan leiden tot langetermijnschade en het risico op huidkanker verhogen. Daarom is het zo belangrijk om zelfs lichte zonnebrand te voorkomen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om lichte, matige of ernstige zonnebrand te voorkomen of verlichten. 

Veelvoorkomende tekenen van zonnebrand

Zonnebrand uit zich in de vorm van tekenen of bijwerkingen zoals: 

  • een huid die warm aanvoelt na blootstelling aan de zon
  • roodheid en soms blaren
  • pijn
  • zwelling

Deze tekenen treden zo'n 3 tot 5 uur na de blootstelling aan de zon op en zijn na 12 tot 24 uur op hun hoogtepunt. Na ongeveer twee dagen kan de beschadigde huid gaan vervellen. Na 72 uur nemen de bijwerkingen van een lichte zonnebrand af en verminderen de tekenen geleidelijk tot de verbrande huid volledig is genezen. Doorgaans is het genezingsproces na ongeveer een week voltooid. Maar afhankelijk van de ernst van de verbranding kan dit proces ook langer duren. 

Delen van de huid die gevoeliger zijn voor zonnebrand

Bepaalde delen van de huid lopen een groter risico op of zijn gevoeliger voor zonnebrand dan andere. Het gaat hierbij vooral om: 

  • het gezicht (met name de neus)
  • de nek
  • de handen en onderarmen
  • de voetholtes (in de zomer)
  • bij vrouwen is ook het decolleté gevoeliger voor zonnebrand 

Omdat het risico op verbranding van deze delen hoger is, is het belangrijk om ze goed te verzorgen en te beschermen tegen de zon. Dit kun je doen door regelmatig een zonbeschermingsproduct aan te brengen of huidverzorgingsproducten te gebruiken met een SPF (zonbeschermingsfactor) van minimaal 30.

Voor het gezicht raden we aan om in de zomer Eucerin Sun Gezicht Hydro Protect Ultralichte Fluid SPF 50+ te gebruiken voor alle huidtypen. Dit product absorbeert snel, plakt niet en biedt een hoge mate van bescherming tegen UVA- en UVB-stralen en hoogenergetisch zichtbaar licht (blauw licht of HEV). Dankzij het Hydro-tech complex met Hyaluronzuur hydrateert het de huid bovendien onmiddellijk en geeft het een gevoel van frisheid.

Je kunt het hele jaar door een hydraterende dagcrème gebruiken die ook een SPF bevat, zoals Eucerin Hyaluron-Filler 3x effect dagcrème met SPF 30 voor alle huidtypen, of Eucerin Hyaluron-Filler Elasticity Dagcrème SPF 30, die ook tekenen van huidveroudering helpt tegen te gaan.

Deze beide verzorgingsproducten hydrateren de gevoelige huid van het gezicht en beschermen tegen zonnebrand en schade veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Let op: bij langere blootstelling aan de zon is het nodig om regelmatig opnieuw een crème met een SPF aan te brengen, zelfs in de winter. Denk er ook aan om de zonbeschermingsproducten van Eucerin te gebruiken om ernstige zonnebrand te voorkomen of lichte zonnebrand die zich al heeft voorgedaan te verzorgen. Daarbij is het belangrijk om de verbrande delen van de huid niet meer aan de zon bloot te stellen, de schaduw op te zoeken en beschermende kleding te dragen. 

You May Also Like

De ernst van zonnebrand: classificatietabel

Zonnebrand kan worden onderverdeeld in drie verschillende gradaties. De onderstaande tabel vermeldt deze drie gradaties en wat te doen tegen zonnebrand om de pijn en andere tekenen te verlichten. 

 

Gradaties van zonnebrand

Wat te doen tegen zonnebrand

Eerstegraads of lichte zonnebrand:

Bij lichte verbranding is de huid rood en warm. De verbrande delen zijn pijnlijk, de huid gloeit, jeukt en voelt trekkerig aan. De delen van de huid die vaker worden blootgesteld aan de zon lopen meer risico op verbranding. Dit geldt met name voor het gezicht, de handen, nek en, bij vrouwen, het decolleté.

Een lichte zonnebrand kun je zelf verzorgen. Koel de aangedane huid om de pijn te verlichten. Natte kompressen met water of koude kamillethee lenen zich hier goed voor. Kompressen met yoghurt zijn ook een bekend huismiddel tegen zonnebrand en kunnen verlichting bieden: breng gekoelde yoghurt aan op de verbrande delen van de huid en dek af met een schone katoenen doek. Belangrijk: breng geen yoghurt aan op een beschadigde huid vanwege het risico op infectie. Is het gezicht verbrand door zon, dan kan een verkoelend masker van komkommerschijfjes heel prettig zijn.

Een andere manier om de tekenen van een lichte zonnebrand te helpen verlichten is een koude douche nemen en daarna een kalmerend aftersunproduct aanbrengen, zoals Eucerin After Sun Sensitive Relief Gel-Crème.  Daarnaast is het belangrijk om meer te drinken dan normaal. Een verbrande huid verliest meer vocht en dat moet worden aangevuld.

Tweedegraads (matige tot ernstige) zonnebrand:


Tweedegraads zonverbranding kan zowel matig als ernstig zijn. Naast roodheid en pijn kunnen er blaren ontstaan.

Bij een matige zonnebrand zonder blaren kun je de hierboven genoemde adviezen opvolgen. Let er vooral op dat je je vochtgehalte aanvult door veel te drinken.

Is de zonnebrand ernstiger en treden er blaren op, probeer die dan vooral niet zelf door te prikken: dit verhoogt het risico op infectie en littekens. Gebruik kompressen met koud water en een hydraterende crème om de genezing te bevorderen. Raadpleeg een arts als er veel blaren zijn of als de blaren tekenen van infectie vertonen. Die kan eventueel een speciale crème voorschrijven. 

Derdegraads (ernstige) zonnebrand:

In geval van ernstige zonnebrand kunnen tekenenals pijn, roodheid en blaren gepaard gaan met ernstigere verschijnselen, zo kan de bovenste huidlaag van de verbrande zones gaan vervellen. Bij een derdegraads zonnebrand kunnen ook koorts, misselijkheid of rillingen optreden.

 

In geval van derdegraads zonverbranding is het belangrijk om een arts te raadplegen: er kunnen zich complicaties voordoen, zoals een infectie, koorts, misselijkheid of problemen met de circulatie. De arts zal besluiten of er pijnstillers en antibiotica moeten worden voorgeschreven. Om de circulatie te stabiliseren moet daarnaast het gebrek aan vocht worden aangevuld. Dit gebeurt in de vorm van een infuus. Ernstige zonnebrand kan poliklinisch of in het ziekenhuis worden behandeld.

 

Als de zonnebrand is gekalmeerd en de huid vervelt, kan een hydraterende en herstellende crème de huid helpen om zich te vernieuwen. De Eucerin pH5-productlijn helpt de natuurlijke beschermende barrière van de huid te herstellen en verzacht de gevoelige huid die geïrriteerd aanvoelt. Bij een droge huid kun je in de weken na de zonnebrand de Eucerin UreaRepair PLUS-productlijn proberen voor een intensief hydraterend effect.  

Welke mensen zijn het gevoeligst voor zonnebrand?

Kinderen en jongeren met een lichte huid (type I-II) zijn het gevoeligst voor zonnebrand. Ouders moeten erop letten dat ze een zonbeschermingsproduct gebruiken dat geschikt is voor kinderen. Lees meer over bescherming tegen de zon voor baby's en kinderen en waarom het zo belangrijk is.

Hoe lang duurt het voordat je huid verbrandt door de zon?

Iedereen heeft een andere tolerantie met betrekking tot zonnestraling. De mate waarin de huid zelf zonnebrand door UVA- en UVB-straling kan voorkomen, verschilt sterk per individu. Dit interval, de tijd die het duurt voordat de huid verbrandt, wordt de zelfbeschermingstijd van de huid tegen zonnestralen genoemd.

Dit is voornamelijk afhankelijk van het huidtype: mensen met een lichte huid produceren minder melanine en lopen een groter risico op lichte of matige zonnebrand, zelfs al na een paar minuten. Hoe donkerder de huid daarentegen, hoe langer de natuurlijke zelfbeschermingstijd zal zijn. Desalniettemin is het belangrijk om ook de donkere huid goed te beschermen tegen UV-straling om huidschade op de lange termijn te voorkomen.

Hoe kun je voorkomen dat je lichaam of gezicht verbrandt door de zon?

Een zonnehoed kan extra bescherming bieden voor het gezicht.
Een zonnehoed kan extra bescherming bieden voor het gezicht.

De beste manier om zonnebrand te voorkomen, is de juiste zonbescherming met een hoge zonbeschermingsfactor gebruiken. De zonbeschermingsproducten van Eucerin combineren breedspectrum bescherming met fotostabiele UVA/UVB-filters voor betrouwbare bescherming. Op deze manier verminder je niet alleen het risico op huidkanker, wat een van de grootste langetermijnrisico's is van zonnebrand, maar help je ook vroegtijdige huidveroudering door blootstelling aan de zon te voorkomen (zogenaamde fotoveroudering). 


Daarnaast is het aan te raden om de middagzon (tussen ongeveer 11 en 15 uur) te mijden, want dan is de UV-straling het sterkst. Verder kun je je lichaam beschermen tegen de zon door bedekkende kleding te dragen, en je gezicht door een zonnehoed en een zonnebril met UV-filter te dragen. Met name mensen die een lichte huid hebben of vanwege medicatie het risico lopen op fotogevoeligheid moeten zichzelf beschermen tegen de zon om zonnebrand te voorkomen. 

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek