Seborroïsche dermatitis is een veel voorkomende, chronische en gênante huidaandoening die geelachtige schilfers op de hoofdhuid of in het gezicht veroorzaakt. Overigens kunnen ook andere gebieden worden getroffen. Correct en frequent gebruik van speciaal ontwikkelde haar- en huidproducten kunnen deze levenslange aandoening beheersen.
Wat is seborroïsche dermatitis?
Seborroïsche dermatitis (ook bekend als seborroïsch eczeem) is de medische aandoening die in veel gevallen de onderliggende oorzaak van roos is. Bij kinderen uit deze aandoening zich in melkkorstjes.
Tot 50% van de volwassen mensen lijdt aan roos met vlokkige, geelachtige schilfers op de hoofdhuid en een aanzienlijk aantal mensen lijdt ook aan ontstekingen op de hoofdhuid.
Dit gaat vaak gepaard met een rode huid. Seborroïsche dermatitis kan ook op veel andere lichaamsdelen voorkomen, zoals vettige huidplekken in het oor. Andere vaak aangetaste gebieden zijn de wenkbrauwen en oogleden, de neus en de nasolabiale plooien, en het midden van de borstkas. Seborroïsche dermatitis is niet besmettelijk en wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne.
Seborroïsche dermatitis bij kleine kinderen (melkkorstjes) is een tijdelijke huidaandoening en zou moeten verdwijnen als het kind ouder wordt, meestal op de leeftijd van 3 jaar. De tekenen zijn dikke, korstachtige gelige huidschilfers op de hoofdhuid van het kind en soms op de ogen, oren en neus.
Wat zijn de tekenen van seborroïsche dermatitis?
Veel voorkomende tekenen van seborroïsche dermatitis zijn:
- Huidschilfers – wit en vlokkig of gelig, vet en plakkerig – 'roos'
- Kwetsuren van de huid
- Plekken op een groot deel van de huid
- Olieachtige of vette huid
- Jeukende huid – dit kan ernstig worden als de huid ontstoken raakt, wat leidt tot meer jeuk en mogelijk bloeden door het krabben
- Milde roodheid
- Mogelijk haaruitval
Waardoor wordt seborroïsche dermatitis veroorzaakt?
Seborroïsche dermatitis ontstaat als het celvernieuwingsproces op de hoofdhuid korter wordt, wat leidt tot snelle afstoting van hoornachtige huidcellen die aan elkaar plakken en zo zichtbare schilfers vormen. Dit proces kent vele oorzaken. Seborroïsche dermatitis staat bekend als zijnde erfelijk, dus de kinderen van mensen die aan de aandoening lijden hebben meer kans om ook deze aandoening te krijgen. Het is echter ook bekend dat de aandoening te maken heeft met irritatie veroorzaakt door een gistsoort die malassezia heet. Zij gedijt goed op delen van de huid die zeer vet zijn. Zij veroorzaakt daar micro-ontstekingen veroorzaakt die leiden tot jeuk aan de huid en de hoofdhuid.
Andere factoren, zoals fysieke of emotionele stress, hormonale veranderingen, slechte eetgewoonten of alcoholgebruik, vermoeidheid, extreme weersomstandigheden, onregelmatig gebruik van shampoo, slechte reiniging van de huid en obesitas, kunnen de kans verhogen. Neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, hoofdletsel en een beroerte kunnen met seborroïsche dermatitis worden geassocieerd. Het HIV-virus wordt ook genoemd in verband met een verhoogde kans op seborroïsche dermatitis.
Hoe wordt seborroïsche dermatitis behandeld?
De beste manier om seborroïsche dermatitis te verlichten is prikkelende factoren voorkomen of beheersen door zorgvuldig aandacht aan de verzorging van de hoofdhuid en de huid te besteden.
De meest toegepaste behandeling van seborroïsche dermatitis op de hoofdhuid bestaat uit gebruik van speciaal ontwikkelde shampoos die niet alleen helpen de schilfers van de huid te verwijderen, maar ook het opnieuw ontstaan van een schilferige huid voorkomen.
Veel shampoos worden specifiek voor seborroïsche dermatitis ontwikkeld. Deze kunnen één of meer dan de volgende actieve bestanddelen bevatten, zoals climbazol, pirocton olamine, polidocanol, ontstekingsremmende bestanddelen zoals salicylzuur en resorcinol, mineralen zoals zink of middelen tegen schimmelinfecties, zoals ketoconazol.
De Eucerin DermoCapillaire ANTI-ROOS CRÈME-SHAMPOO is specifiek ontwikkeld voor droge roos en hebben dermatologisch hun werking bij seborroïsche dermatitis bewezen.
In ernstige gevallen kan een dermatoloog of een arts een middel tegen schimmelinfecties, zoals ketoconazol, metronidazol of azelaïnezuur, voorschrijven dat inwerkt op de malassezia-gistsoort of lotions met ontstekingsremmende corticosteroïden.
Meer recentelijk worden plaatselijk aan te brengen immunomodulatoren zoals tacrolimus of pimecrolimus toegepast.
Seborroïsche dermatitis is een chronische aandoening die met de juiste behandeling goed kan worden beheerst. Vaak komen flare-ups voor tussen lange periodes van inactiviteit Een extremere vorm van deze aandoening heeft een overlap met psoriasis op de hoofdhuid en wordt sebopsoriasis genoemd.
Let op
Raadpleeg altijd een dermatoloog als tekenen van seborroïsche dermatitis niet reageren op frequent gebruik van medicinale shampoos. Neem ook contact op als door seborroïsche dermatitis aangetaste plekken ontstoken raken, vloeistof of pus wordt uitgescheiden, korsten worden gevormd of als een plek zeer rood of pijnlijk wordt.