Informatie over de huid – Op verschillende delen van het lichaam

Leestijd: 9 min
Ontdek meer

De huid is het grootste orgaan van het lichaam, maar onze huid is niet overal hetzelfde. De structuur van onze huid en de manier waarop deze zich gedraagt, verschilt enigszins per lichaamsdeel. En niet alle lichaamsdelen worden op dezelfde manier behandeld. Sommige lichaamsdelen, bijvoorbeeld de handen en het gezicht, worden meer blootgesteld aan externe factoren, zoals de zon en reinigingsmiddelen, dan andere lichaamsdelen. Verstandige huidverzorging moet rekening houden met de verschillende behoeften van de huid op bepaalde lichaamsdelen.

Hoe de huid verschilt per lichaamsdeel

De huid op ons gezicht, hoofd, oksels, handen en voeten verschilt van de huid op de rest van ons lichaam.

Gezicht

Ons gezicht is het meest getoonde lichaamsdeel. De conditie en het uiterlijk van onze gezichtshuid is een belangrijke indicator van onze algemene gezondheid en speelt een grote rol bij ons zelfvertrouwen. Problemen met de gezichtshuid en tekenen van veroudering zijn in het gezicht duidelijk zichtbaar kunnen leiden tot gêne en hebben een invloed zijn op iemands zelfvertrouwen.We willen allemaal onze gezichtshuid in de best mogelijke conditie houden. Daarom richten zoveel huidverzorgingsonderzoeken en huidverzorgingsproducten zich op het gezicht.

De gezichtshuid is bijzonder dun. Ze is het meest zichtbare lichaamsdeel.
Er zijn vier huidtypen: normaal, vet, droog en gemengd

De gezichtshuid heeft een belangrijke barrièrefunctie tegen externe omgeving. Maar anders dan de huid op het grootste deel van ons lichaam, staat deze vrijwel altijd rechtstreeks in contact met deze factoren, zoals de zon en UV-straling. De gezichtshuid is dun en gevoelig en is daarom gevoeliger voor veroudering. Meer informatie over algemene huidveroudering.

De huid rond de ogen is nog dunner en teerder en heeft een passende verzorging nodig. De opperhuid (de buitenste huidlaag) is normaalgesproken circa 0,1 mm dik, maar rond de ogen is deze tot 0,5 mm dik.

De gezichtshuid en haar conditie verschilt per persoon, maar er zijn vier hoofdtypen: normaal, droog, vet en gemengd. Meer informatie over huidtypen en -problemen en doe de huidtest om uw eigen huidtype te bepalen.

Hoofdhuid

De hoofdhuid bevat veel bloedvaten, meer haarzakjes en talgklieren dan enig ander lichaamsdeel.

Onze hoofdhuid bevat meer haarzakjes dan enig ander lichaamsdeel.
Specifieke en milde verzorging kan zorgen voor een gezonde haargroei en welzijn.

Talgklieren zijn altijd verbonden met haarzakjes. Ze produceren een lipiderijke afscheiding die talg heet, op het huidoppervlak die, samen met andere opperhuidlipiden, de hydrolipidenlaag vormt. Deze beschermt het huidoppervlak en stimuleert een gezonde haargroei. Meer informatie over de structuur van de huid.

Gezond haar is een indicator van onze algemene gezondheid en hangt, net als de gezichtshuid, nauw samen met hoe we ons voelen. Dat verklaart ook het concept van een ‘goede haardag’ en een ‘slechte haardag’. Het haar dat we op ons hoofd zien, is de schacht. Onder het oppervlak van onze huid zitten de haarwortels die worden omhuld door haarzakjes. Deze haarzakjes bestaan uit bindweefsel in de lederhuidlaag. Ze voeden het haar en helpen het groeien.

Door het grotere aantal haarzakjes en klieren op onze hoofdhuid, en de specifieke huidflora, is deze bijzonder gevoelig voor bepaalde huidaandoeningen. Het is belangrijk om onze hoofdhuid specifieke, milde verzorging te geven. Dit zowel voor een gezonde haargroei als voor een algemene gezondheid en welzijn.

Oksels

De huid in de oksels is bijzonder gevoelig omdat de huid hier tegen elkaar wrijft. De huid in de oksel wordt regelmatig agressief geschoren of blootgesteld aan chemicaliën in ontharingsproducten. We gebruiken dagelijks deodoranten en anti-transpiranten.

De huid in onze oksels wordt meestal geassocieerd met transpireren. Mensen hebben ongeveer 1,6 tot 4 miljoen zweetklieren over het hele lichaam. In de oksels, op de handpalmen en op de voetzolen zijn deze het meest geconcentreerd. Er zijn twee typen zweetklieren:
  • Exocriene zweetklieren: zitten overal op het lichaam.
  • Apocriene zweetklieren: zijn geconcentreerd in de oksels, genitaliën en borsten.

De apocriene zweetklieren, die tijdens de puberteit worden geactiveerd, maken transpiratievocht met veel proteïnen aan dat bacteriën aantrekt, waardoor een bepaalde geur wordt meegegeven.

De oksel is het lichaamsdeel dat het gevoeligst is voor groei van bacteriën.

Oksels zijn vaak donkere, vochtige plekken waar bacteriën gemakkelijk kunnen groeien. De pH-waarde van de meeste huid op het lichaam ligt rond 5,5. Deze vormt een natuurlijke zuurlaag, de zogeheten zuurmantel, die de huid helpt beschermen tegen bacteriën. De huid in de oksels heeft een pH-waarde van 6,5. Door deze sterk lagere zuurgraad kunnen bacteriën hier gemakkelijker groeien. Wanneer de bacteriën metaboliseren (afbreken), produceren ze sterk ruikende stoffen. Omdat deze stoffen in de oksel moeilijk verdampen, kunnen ze tot een onaangename lichaamsgeur leiden.

Handen

Onze handen gebruiken we dagelijks om zaken aan te raken en hanteren. De huid ervan verschilt sterk van die van andere lichaamsdelen. De huid op de handpalmen is ook totaal verschillend van die van de rug van de handen:

De huid op de handpalmen en vingertoppen is dik en stevig.
De rug van de handen bevat amper vetweefsel en is bijzonder dun.

De huid op de handpalmen en vingertoppen:

  • heeft een dikke en stevige hoornlaag
  • is rijk aan vetweefsel en bindweefsel
  • is goed bekleed met weefsel dat ongevoelig is voor druk
  • bevat geen haar en heeft geen talgklieren
  • bevat een grote concentratie zweetklieren
  • heeft vakereen tekort aan natuurlijke vochtinbrengende factoren

De huid op de rug van de handen:

  • bevat bijna geen vetweefsel
  • is bijzonder dun
  • bevat fijne haartjes

Weinig of geen haar duidt erop dat het aantal talgklieren veel lager is dan op andere lichaamsdelen.

Bij de haarzakjes, waar het haar uit groeit, zitten talgklieren die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van talg dat de huid voorziet van lipiden en enkele vochtbindende componenten. De handen bevatten dus minder lipiden en zijn minder goed in staat om vocht te binden dan andere lichaamsdelen.

De huid van de handen is ook minder goed in staat om de weinige lipiden en vochtvasthoudende componenten die hij heeft, te stabiliseren. De pH-waarde van de handen is minder zuur dan op veel andere lichaamsdelen waardoor de beschermende zuurmantel, de natuurlijke zuurgraad die de huid beschermt, in het geding komt.

Het feit dat de huid in de handpalmen anders is dan die op de rug van de handen betekent dat de algemene vorming van de hydrolipidenlaag (de emulsie van vet en water die de buitenkant van de huid bedekt) zwak is. Als gevolg zijn onze handen nog gevoeliger voor uitdroging en drogen snel uit bij een te hoge belasting.

Handen werken hard. Ze worden blootgesteld aan verschillende elementen van buitenaf en zijn gevoelig voor uitdroging.

Onze handen werken erg hard. Tijdens een dag werken in huis, op kantoor of in de tuin worden de handen vaak blootgesteld aan lipidenverwijderende factoren van buitenaf. Alleen al veelvuldig contact met water kan de huid uitdrogen, maar de handen hebben ook regelmatig te maken met blootstelling aan oppervlakte-actieve stoffen, oplosmiddelen, veranderingen van temperatuur en mechanische belasting. De natuurlijke beschermings- en herstelsystemen van de huid worden overbelast. Dat kan leiden tot beschadiging van de barrièrefunctie van de huid.

Voeten

De huid op de voetzolen bevat meer vetcellen in de binnenste laag (de onderhuid) dan op de meeste andere lichaamsdelen. Dat komt omdat onze voeten extra schokdemping nodig hebben. Bij elke stap dragen ze drie keer ons lichaamsgewicht en ze hebben vaak te maken met druk zoals wrijving door knellende of slecht zittende schoenen of door veel lopen of rennen.

Overmatige wrijving kan schade veroorzaken en kan leiden tot een droge huid, zelfs tot eelt en likdoorns.
Bij langdurige blootstelling aan druk en wrijving neemt de eeltaanmaak toe.

Ondanks hun extra dikte kan overmatige wrijving de barrièrefunctie van de huid beschadigen. Dit kan leiden tot een droge huid en uiteindelijk tot eelt en likdoorns. Eelt en likdoorns zijn plaatselijk verdikte huid die vaak voorkomt op de voetzolen en hielen. Deze is min of meer rond van vorm. Ze drukken op de diepere huidlagen en kunnen pijnlijk zijn.

De opperhuid (de buitenste huidlaag) is op onze voeten dikker dan op andere lichaamsdelen. De normale dikte is circa 0,1 mm, maar varieert op de voetzolen van 1 tot 5 mm. Als de huid van onze voeten wordt blootgesteld aan langdurige druk en wrijving neemt de aanmaak van eelt toe en wordt de opperhuid dikker en harder. Dit wordt hyperkeratose genoemd.

Verzorging van de huid van verschillende lichaamsdelen

Omdat de structuur en functie van onze huid verschilt per lichaamsdeel zijn de verschillende lichaamsdelen gebaat bij een huidverzorging op maat.

Gezicht

Er zijn drie basisstappen voor een goede huidverzorging: reiniging, verzorging en bescherming.

Reiniging

Het is belangrijk om uw huid 's ochtends en 's avonds mild, maar grondig te reinigen. De huid maakt talg aan wanneer deze gedurende de nacht regenereert, dus als u de huid elke ochtend reinigt, verwijdert u de overtollige talg, u zorgt ervoor dat uw huid klaar is voor bescherming en verzorging. 's Avonds verwijdert u bij de reiniging vuil, zweet, talg, make-up en eventuele zonbeschermingsmiddelen. U bereidt uw huid voor op het opnemen van de gunstige actieve ingrediënten in uw verzorgingsproducten voor de avond.

Lees meer

Verzorging

Verzorgingsproducten hebben een dubbele rol: ze richten zich op specifieke problemen en aandoeningen en ze hydrateren én voeden de huid.

Lees meer

Bescherming

Zonbescherming is een essentieel onderdeel van uw huidverzorging in de ochtend. Hoewel een klein beetje zon goed is voor de huid en de gezonde aanmaak van vitamine D stimuleert, beschadigt overmatige blootstelling aan UV-straling de huid. Dit is een van de belangrijkste redenen van vroegtijdige huidveroudering en kan leiden tot ernstigere aandoeningen zoals huidkanker. Verstandige zonbescherming is essentieel om de huid gezond te houden.

Lees meer
Het advies van een dermatoloog kan raadzaam zijn om het huidtype en andere huidproblemen te bepalen.

Het is belangrijk om producten te gebruiken met een specifieke formule aangepast aan uw huidtype en -conditie die rekening houden met de natuurlijke pH-waarde van uw huid. Gebruik steeds huidverzorgingsproducten die zijn getest op, en bewezen geschikt zijn voor een gevoelige huid. Eucerin biedt een uitgebreide reeks gezichtsverzorgingsproducten voor alle huidtypen→ en -problemen. Alle producten zijn getest op en geschikt voor een gevoelige huid.

Meer informatie over de verzorging van uw gezichtshuid, met inbegrip van de tere huid rond de ogen, vindt u bij de dagelijkse gezichtsverzorging. Klik hier voor meer informatie over huidtypen en -problemen of doe onze huidtest.

Attention

Als u twijfelt over uw huidtype of -probleem of welke producten voor u het beste zijn, raadpleeg dan een dermatoloog voor advies.

Hoofdhuid

De hoofdhuid is bijzonder gevoelig voor irritatie. Het is belangrijk om milde producten te gebruiken met een aangepaste formule voor dagelijkse verzorging die tevens rekening houdt met een behandeling van mogelijke hoofdhuidproblemen.

De verkeerde keuze van shampoo is een van de hoofdoorzaken van een gevoelige hoofdhuid. Erg agressieve reinigingsmiddelen en oppervlakte-actieve stoffen kunnen de zuurmantel
van de hoofdhuid weg wassen, zodat deze uitdroogt en geïrriteerd raakt. Sommige mensen melden dat zij een overgevoelige of gevoelige hoofdhuid kregen na de behandeling van huidproblemen zoals atopische dermatitis of psoriasis.

Voor een goede reiniging van de hoofdhuid en het haar is het verstandig om een milde shampoo te gebruiken met een pH-waarde die dicht bij die van de huid ligt. U kiest best hoofdhuid- en haarverzorgingsproducten die zijn getest op, en bewezen geschikt zijn voor een gevoelige huid. Meer informatie over het assortiment milde, maar doeltreffende shampoos voor dagelijks gebruik van Eucerin vindt u bij Eucerin DermoCapillaire.

Het is belangrijk om de juiste shampoo te kiezen. De verkeerde shampoo kan hoofdhuidirritaties veroorzaken.
Er zijn verschillende producten voor het aanpakken van veel voorkomende hoofdhuidklachten.

Als de hoofdhuid geïrriteerd is, kan dit leiden tot micro-ontstekingen: milde ontstekingen waarbij de huid reageert op irritatie en zichzelf probeert te herstellen. Deze ontstekingen zijn vaak zo mild dat ze niet worden opgemerkt, maar bij blootstelling aan nog meer irritatie kan dit leiden tot een probleem. Er is steeds meer bewijs dat micro-ontstekingen van de hoofdhuid een rol spelen bij de vier meest voorkomende hoofdhuidstoornissen:

  • gevoelige hoofdhuid
  • droge en jeukende hoofdhuid
  • roos
  • dunner wordend haar, futloos haar en haaruitval

Meer informatie over de symptomen en oorzaken van deze veel voorkomende hoofdhuidproblemen vindt u bij gevoelige hoofdhuid, droge en jeukende hoofdhuidroos en dunner wordend haar, futloos haar en haaruitval. Eucerin biedt een uitgebreid assortiment niet-uitwasbare hoofdhuidbehandelingen waarvan klinisch is bewezen dat ze deze problemen behandelen en hiertegen beschermen en zorgen voor een gezonde hoofdhuid en gezond haar. Meer informatie vindt u bij Eucerin DermoCapillaire.

Handen

De huid op onze handen heeft meer behoefte aan extra lipiden dan de huid op andere delen van het lichaam. Het is belangrijk om de handen goed gehydrateerd te houden omdat beschadigde, gebarsten en droge handen eerder problemen ontwikkelen zoals contacteczeem door irritatie.

Als de handen goed gehydrateerd worden gehouden, kan dit het ontstaan van ongewenste problemen voorkomen.

Gebruik geen agressieve reinigingsproducten en was de handen niet te vaak. Als u uw handen wast, gebruik dan lauw in plaats van heet water, zodat de huid minder snel uitdroogt.

De huid op uw handen heeft baat bij reinigings- en verzorgingsproducten die:

  • mild maar doeltreffend zijn. Ze zijn getest op, en bewezen geschikt voor, enn gevoelige huid
  • verwijderde lipiden vervangen
  • de natuurlijke pH-waarde van de huid in stand houden
  • het regeneratieproces stimuleren
  • bescherming bieden tegen overmatige blootstelling aan schadelijke UV-straling die vroegtijdige veroudering kan veroorzaken

Voeten

Ongeschikte schoenen zijn de hoofdoorzaak van voetproblemen.

70 % van de voetproblemen, met inbegrip van de ontwikkeling van eelt en likdoorns, wordt veroorzaakt door ongeschikte schoenen. Drukverlichtende ringen, een verzachtende crème en het vermijden van knellende schoenen helpen. Evenals regelmatig wassen met milde, maar doeltreffende reinigingsproducten en het aanbrengen van aangepaste voetverzorgingsproducten die huidproblemen op dit lichaamsdeel behandelen.

Voeten moeten regelmatig worden gecontroleerd. Kloven, jeuk en vocht tussen de tenen of afschilfering op de voetzool kan een eerste teken van een schimmelinfectie zijn. Als deze symptomen optreden dient u een dermatoloog te raadplegen.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek