Veel vaak gebruikte en zelfs zonder voorschrift verkrijgbare medicijnen kunnen uw huid gevoeliger voor de zon maken dan gewoonlijk. Lichtgevoeligheid veroorzakende middelen kunnen in wisselwerking met ultraviolet (UV) licht reactief worden of allergische reacties veroorzaken. Dit artikel geeft een gedetailleerde beschrijving van de oorzaken, tekenen en beheersing van door medicijnen opgewekte lichtgevoeligheidsreacties.
Lichtgevoeligheid door geneesmiddelen
Door geneesmiddelen opgewekte lichtgevoeligheid (of door geneesmiddelen opgewekte gevoeligheid voor de zon) doet zich voor als een medicijn dat normaal geen gevoeligheid veroorzaakt door licht wordt geactiveerd als gevolg van een wisselwerking met UV-straling bij het binnendringen van de huid.
Chemische stoffen met vlakke, tricyclische of polycyclische structuren absorberen ultraviolet licht. Vaak veroorzaken deze veranderde chemische stoffen verschijnselen op de huid (zoals fototoxische of fotoallergische reacties). Omdat stoppen met deze medicijnen niet altijd mogelijk is, is het belangrijk te begrijpen hoe u de huid tegen zonlicht kunt beschermen.
Wat zijn de tekenen van lichtgevoelige reacties?
De klinische eigenschappen van door geneesmiddelen opgewekte lichtgevoeligheid kan variëren, omdat het type reactie, fototoxisch of fotoallergisch, afhankelijk is van het soort lichtgevoelig makend middel dat de gevoelige reactie heeft veroorzaakt.
Opgelet
Praat met een dermatoloog of apotheker als u zich zorgen maakt over een van uw tekenen, vooral als u vermoedt dat u last heeft van door geneesmiddelen opgewekte lichtgevoeligheid of als u niet zeker bent of uw medicijnen lichtgevoelige reacties kunnen veroorzaken.
Het verschil tussen fotoallergische en fototoxische reacties
Het belangrijkste verschil is dat fotoallergische reacties plaatsvinden als het immuunsysteem op de fotoactieve chemische stof reageert door vorming van zwellingen en ontstekingen, terwijl fototoxische reacties alleen plaatsvinden als gevolg van een directe reactie van de fotoactieve chemische stof met de huidcelmembranen en cellulair DNA, waarbij het immuunsysteem geen rol speelt.
Daarom vereisen fotoallergische reacties slechts de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid fotoactieve chemische stof omdat het immuunsysteem zeer gevoelig is. Fototoxische reacties vereisen een aanwezigheid van een grotere hoeveelheid.
Wat zijn de zichtbare verschillen tussen fototoxische en fotoallergische reacties?
Fototoxische en fotoallergische reacties worden veroorzaakt door verschillende soorten fotoactieve chemische stoffen die verschillende biochemische reacties opwekken. Het kan bij het onderzoeken van een persoon met lichtgevoeligheid lastig zijn het verschil aan te geven. Toch is er een belangrijk zichtbaar verschil tussen de twee reacties. Fototoxische reacties lijken vaak op ernstige zonnebrand die vooral beperkt blijft tot de aan de zon blootgestelde huid. Fotoallergische reacties hebben meer het uiterlijk van atopische dermatitis. Zij kunnen zich van aan de zon blootgestelde huid naar niet blootgestelde huid verspreiden.
Ontwikkeling (pathogenese) van fototoxische en fotoallergische reacties
Wat veroorzaakt door geneesmiddelen opgewekte lichtgevoeligheid?
Beide systemische (oraal toegediende) medicijnen en plaatselijk aangebrachte samenstellingen kunnen lichtgevoeligheidsreacties veroorzaken. Daarom is het belangrijk de mogelijkheid van lichtgevoeligheid in overweging te nemen bij het kiezen van een vochtinbrengend product of huidlotion. Sommige ontstekingsremmende medicijnen of pijnstillers, zoals ibuprofen, kunnen ook lichtgevoeligheid veroorzaken. Andere veel gebruikte, fotoactieve geneesmiddelen zijn antibiotica, ontstekingsremmende geneesmiddelen die niet tot de groep van de corticosteroïden behoren, diuretica, statinen, retinoïden en geneesmiddelen tegen schimmelinfecties.
Welke medicijnen kunnen mogelijk lichtgevoeligheid veroorzaken?
Veel vaak gebruikte medicijnen die lichtgevoeligheid kunnen veroorzaken zijn opgenomen in de onderstaande tabel Veel gebruikte medicijnen die lichtgevoeligheid veroorzaken. Dit is geen complete lijst en er zijn nog vele andere medicijnen die lichtgevoeligheid kunnen veroorzaken.
Veel gebruikte medicijnen die lichtgevoeligheid veroorzaken
- Anticonvulsivum (neuroleptica)
- Antibiotica
- Diuretica
- Hypoglycaemica
- Niet-hormonale ontstekingsremmers (NSAID's)
- PDT Pro-fotosensitisers
- Retinoïden
Attention
Als u niet zeker bent of het medicijn dat u gebruikt lichtgevoeligheid kan veroorzaken of als u algemene informatie wilt over welke medicijnen lichtgevoeligheid kunnen veroorzaken, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Beheersing van lichtgevoelige reacties
Wat is de beste manier om tegen lichtgevoeligheid te beschermen als u een fotoactief medicijn moet innemen?
De golflengtes van licht waarvan bekend is dat zij door geneesmiddelen opgewekte lichtgevoeligheid veroorzaken zijn UVA (320-400 nm) en UVB (290-320 nm). Bepaalde chemische stoffen kunnen met zonlicht in het zichtbare bereik reageren. Daarom is het vermijden van blootstelling aan de zon van essentieel belang.
Verder zal bescherming van de huid door kleding en het gebruik van een zonnebrandmiddel met een effectieve UVA/UVB-filter met een hoge beschermingsfactor (SPF 50+) tegen activering door licht van de meeste fotoactieve medicijnen die u mogelijk moet innemen beschermen.
Volg altijd de gebruiksaanwijzing van het zonnebrandmiddel, vooral als het gaat om de frequentie van aanbrengen. Zonnebrand vermijden zal ook in het algemeen helpen het risico van door geneesmiddelen opgewekte lichtgevoeligheidsreacties te verlagen. Lees meer over bescherming tegen zonnebrand in het gezicht of op het lichaam.
Attention
De huidtest is een handige manier om meer over de toestand van uw huid te weten te komen, maar raadpleeg altijd een dermatoloog voor een persoonlijke diagnose als u een lichtgevoelige reactie heeft of twijfels heeft.
Fototoxische reactie
Klinische eigenschappen
Zeer ernstige zonnebrand
Verspreiding
Uitsluitend aan de zon blootgestelde huid
Via het immuunsysteem overgebracht
Nee
Frequentie
Hoog
Meerdere malen blootstelling aan het middel vereist
Nee
Hoeveelheid middel vereist voor het opwekken van lichtgevoeligheid
Groot
Snelheid van de reactie na blootstelling aan het fotoactieve middel en licht
Minuten tot uren
Fotoallergische reactie
Klinische eigenschappen
Dermatitis
Verspreiding
Voornamelijk aan de zon blootgestelde huid, maar kan zich over andere niet aan de zon blootgestelde gebieden verspreiden
Via het immuunsysteem overgebracht
Ja, type IV
Frequentie
Laag
Meerdere malen blootstelling aan het middel vereist
Ja
Hoeveelheid middel vereist voor het opwekken van lichtgevoeligheid
Klein
Snelheid van de reactie na blootstelling aan het fotoactieve middel en licht
24-72 uur